image

Macarons med äpple, mörk rom och kanel

De här macaronerna brukar alltid få favoritomnämnande när jag bjuder på ett fat med olika sorter. Och de är verkligen fantastiskt goda. Som en liten bit äppelpaj, en smak av sommar. Fyllningen är krämig och mjuk, vilket får macaronera att hålla sig goda några dagar längre än tex macaroner med chokladganachefyllning (de blir lite hårda efter fyra-fem dagar). Detta om man nu mot förmodan skulle få några över. Förvara i kylen, men ta fram dem en stund innan serveringen så att de blir rumstempererade. Det är stor skillnad i smak på en kylskåpskall och en rumstempererad macaron.


Äppelmacarons:

Utgå från grundreceptet.

Vid punkt nr 8: blanda i grön och lite gul pastafärg (så att färgen blir äppelgrön snarare än pastellgrön) samt en knapp tesked äppel-essens. Ta det försiktigt, essensen är ganska stark. Doften/smaken kommer dock att mildras när marängen blandas med övriga ingredienser samt under gräddningen, så bli inte rädd om du tycker att det luktar för starkt i det här momentet.

Vid punkt 12: pudra kanel över macaronerna när du har spritsat ut smeten på plåten – innan den hunnit torka!


Fyllning med äpple, mörk rom och vit choklad:

1-2 äpplen

1 tsk vaniljsocker

1-2 msk mörkt muscavadosocker

en skvätt mörk rom

100 gr vit choklad av god kvalitet (tex Lindts vita med en hint av madagaskarvanilj)

1. Skala och skär äpplena i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vaniljsocker, muscavadosocker och rom. Koka upp och låt puttra tills frukten är mjuk och vätskan har reducerats (överskottsvätska ångar bort, kvar blir koncentrerade smakämnen). För mycket vätska gör krämen allt för rinnig.

2. Finhacka den vita chokladen.

3. Kör snabbt äpplena till mos med en handmixer, och lägg ner den finhackade chokladen i det varma äppelmoset. Rör runt tills chokladen har smält.

4. När krämen har svalnat, spritsa eller bred den på hälften av macaronhalvorna, och lägg ihop till små hamburgare med resten av macaronhalvorna. Kakorna behöver vila i kylen ca en halvtimme innan de är färdiga. Detta för att biskvierna och fyllningen ska hinna ”gifta ihop sig”.