Om mandelmjöl

En förutsättning för att lyckas med macaronbaket är att använda tillräckligt finmalen mandel. Detta för att macaronerna ska få en slät yta, och för att  proportionerna mellan de olika ingredienserna i smeten ska bli rätt (vilket är en absolut förutsättning för att få fina kakor som inte flyter ut för mycket på plåten och som höjer sig som de ska i ugnen). Finmalen mandel (mjölliknande) binder nämligen mer vätska än mer grovmalen dito.

Det går att köpa mandelmjöl i specialaffärer, men det är rätt dyrt. Ohållbart dyrt om man bakar sats på sats på sats i jakten på den perfekta macaronen. Den ekonomiskt sinnade kan istället köpa hela mandlar som man skållar och maler fint. Jag brukar göra stora satser mandelmjöl åt gången (1 kg mandel), så att det räcker till en hel massa macaronbak. Mandelmjölet förvarar jag i en glasburk.

Jag har läst och experimenterat mig fram till följande recept:

 1. Skålla och skala mandeln.
 2. Torka mandeln väl: häll den i en långpanna och låt stå i ugnen på ca 50-75 grader, helst under ett par timmar.
 3. Mal mandeln i mandelkvarn. Själv använder jag rivtillsatsen till hushållsassisten (Ankarsrum Assistent).
 4. Häll den malda mandeln i matberedaren och kör ½-1 minut, eller tills mandeln har blivit så pass finriven att den har en konsistens någonstans mellan ströbröd och rågmjöl.  (Gör du riktigt stora satser mandelmjöl får man kanske inte allting plats på en gång i matberedaren.)
 5. Förvara i lämplig burk tills du ska använda mandelmjölet.
Annonser

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Linis
  Jul 29, 2013 @ 20:32:48

  Jag köpte mandelmjöl i vanlig affär typ ica tror jag, och det var inte särkilt dyrt, däremot några grova smulor men det gick att sila bort. 🙂

  Svara

  • macaronica
   Jul 30, 2013 @ 14:05:06

   Blev kakorna skrovliga så skulle det kunna bero på att mandelmjölet är för grovt. Ett tips är att köra det köpta mandelmjölet i matberedaren en gång innan man börjar baka på det, så att det blir lite finare.
   Men efterdom du samtidigt skriver att din smet är rätt tjock, så gissar jag att det är huvudorsaken till att du får grynig yta på macaronerna. Prova att öka mängden ovispad äggvita i macaronage-momentet (om du använder mitt recept).

   Nyckeln till att få ”fötter” på macaronerna, dvs en liten skrovlig kant längst ner, är att låta den utspritsade kaksmeten torka på ytan. Låt dem vila ca 10 min efter att du spritsat ut kakorna på plåten. Du kan läsa mer på Tips & trix-sidan.

   Att din smet verkar vara tjockare än min kan bero på mängden ovispad äggvita. Jag tillsätter lite i taget på slutet av macaronage-momentet tills smeten blir som jag vill ha den. Det är ett lite knepigt moment, eftersom att unset för mycket äggvita gör smeten för lös (kakorna flyter ut) medan för lite äggvita gör smeten för tjock (gryniga makaroner, ingen slät yta).

   Lycka till!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: